Na skróty
Jak przechowywać produkty spożywcze?
Jedzenie sypkie i przyprawy można przechowywać i wykorzystywać przez długi czas. Jednak należy je odpowiednio przechowywać, aby nie pojawiły się w nich mole kuchenne. Po zakupie produkty sypkie powinny być przeniesione do umytych słoików. Dzięki temu maleje prawdopodobieństwo rozwinięcia się larw oraz od razu widać, ile zostało danego produktu do zjedzenia.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
Długie terminy przydatności do spożycia
Produkty, które najczęściej służą do konserwacji jedzenia i produkowania kiszonek, same mają przedłużony termin wykorzystania. Jednak warto zauważyć, że przyprawy powinny być odpowiednio przechowywane. Najlepiej w suchym i ciemnym miejscu. Warto też trzymać je w hermetycznych pojemnikach, aby nie zmieniły walorów organoleptycznych.
Żywność, którą można przechowywać przez długi czas
Cukier
Każdy rodzaj cukru: kryształ, cukier trzcinowy, cukier muscovado można trzymać w kuchennej szafce przez długi czas. W przypadku cukru muscovado należy uważać, aby nie zawilgotniał. Cukier nie zmienia koloru, smaku i aromatu.
Sól
Sól nie traci smaku ani koloru. Przechowywana w wilgotnym pomieszczeniu może ulec zbryleniu. W takim przypadku warto trzymać ją w pojemniku z ryżem. Dzięki temu drobinki ryżu będą rozdzielać kryształki soli.
Kawa
Kawa po wypaleniu powinna być zużyta w ciągu roku. Jednak jeśli nie pojawia się na niej biały nalot, a aromat nadal jest zachęcający do wypicia, to śmiało można zaryzykować. Ziarna kawowe nie tracą koloru i smaku. Niestety kawa nietrzymana w hermetycznym pojemniku może zwietrzeć albo wchłonąć zapachy intensywnie pachnących produktów spożywczych.
Herbata
Herbata podobnie jak kawa nie ma określonej daty ważności. Na większości opakowań napisane jest: „najlepiej spożyć przed”. Jest to jedynie zalecenie, a nie nakaz. Warto kontrolować, czy w herbacie nie pojawiają się mączniaki lub larwy zostawiające biały nalot.
Ocet
Ocet jest naturalnym konserwantem i nie ulega zepsuciu. Zasada odnosi się do każdego rodzaju octu, w tym balsamicznego, z białego wina i spirytusowego. Odpowiednio przechowywany w ciemnym i suchym miejscu starczy na długo.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć produkty o dłuższym terminie do spożycia
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?