Szybkie rogaliki drożdżowe
Przepis na 64 sztuki.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 10 dag drożdży,
- 1 kostka margaryny,
- 1 kostka masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 4 całe jaja,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- konfitura, marmolada lub masa kajmakowa na nadzienie.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i margarynę oraz cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać jajka i rozmieszaną z drożdżami śmietanę. Powoli zagniatać i wyrobić ciasto ma jednolitą masę. Ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować i przeciąć na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nakładać nadzienie, a następnie zwijać rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?