MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...
fot. TJENA/Pixabay.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Fasola biała

Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.

Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.

Zobacz również

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Strażacy z powiatu człuchowskiego w czasie burzy interweniowali 27 razy

Strażacy z powiatu człuchowskiego w czasie burzy interweniowali 27 razy

Polecamy

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

O TYM SIĘ MÓWI
Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella