MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oliwę z oliwek można śmiało nazwać najlepszym tłuszczem do...
fot. subbotina/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek można śmiało nazwać najlepszym tłuszczem do smażenia. Nie tylko dobrze znosi ogrzewania nawet do 240 stopni Celsjusza, ale ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy może nawet zwiększać ich zawartość w daniach.

Istnieją co prawda bardziej wytrzymałe na temperaturę tłuszcze, ale nie są wolne od poważnych wad. Oprócz oleju z awokado oliwa nie ma pod tym względem konkurencji, bo np. dość wytrzymały olej z pestek winogron zawiera rakotwórcze związki, powstające w trakcie jego produkcji. Aż 73 proc. oliwy stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a prawie 14 proc. to te nienasycone – zawiera więc głównie związki odporne na rozkład, dodatkowo chronione przez oliwne antyoksydanty.

Korzystne właściwości ma jednak tylko oliwa tłoczona na zimno. Do smażenia polecana jest ta o jaśniejszym kolorze i lżejszym, mniej gorzkim smaku – taka też lepiej komponuje się z walorami wszelkich dań.

Zobacz również

Polacy pokazali moc na inaugurację sezonu. Obrońca tytułu nie zawiódł

Polacy pokazali moc na inaugurację sezonu. Obrońca tytułu nie zawiódł

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Polecamy

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Tygodniowy przegląd prasy w Łańcucie, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Łańcucie, (12.05-18.05.2024)

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało